Bölümü dinlemek için tıklayın.
EMEA bölgesinin en çok dinlenen 889’uncu podcast’i Gerekli Detay’a hepiniz hoş geldiniz.
Bölüm 8’e hoş geldiniz.
8 bölüm yayınladık bu zamana kadar. Bununla beraber 9 oluyor işte. Geniş bir yelpazede konuştuk, bunun farkındayım. Filmler, müzikler, Formula 1, özgür yazılım, çocukluk anıları vs. Gerekli Detay’ın olayı bu işte aslında. Açıklamada yazanı birebir tekrar edeyim. “İlginç bulduğumuz detayları ve tespitleri paylaştığımız bu yayınlarda; bir yerlerde işimize yarayacağını düşündüğümüz bilgileri arşivliyoruz ve farklı ilgi alanlarını bir araya getirmeye çalışıyoruz.”
Dinleyen, takip eden, destekleyen herkese teşekkürler. Geçen bölümde bahsettiğim katkı verme olayını tekrar edeyim. Gelecekteki bölümlerde kullanılmak üzere, hayatınızda bir şeyler başardığınızı hissettiğiniz bir anınızı paylaşmanızı istiyorum. Bir de hayatınızı değiştiren ya da etkileyen bir şarkıdan bahsetmenizi istiyorum. gereklidetay.com/iletisim adresindeki formdan ya da doğrudan e-posta göndererek bunları paylaşırsanız sevinirim.
Bu arada bölümleri de her cuma günü saat 19:28’de sabitledim. Haberiniz olsun.
Konuya girmeden önce; üst üste 31 gün sürüp, hak ettiğimiz maaşı almamıza engel olmaya çalışan temmuz ve ağustos aylarını kınıyoruz. Tam aksi şekilde, 28 çeken şubat ayına ise hürmetlerimizi sunuyoruz.
Bu bölümün konusu, Toni-Ville Henrik Virtanen. Kim ki o? Sahne adıyla bilirsiniz daha çok, Darude. Darude deyince de tanımayanlar oluyor. Sandstorm arkadaşlar. Sandstorm deyince de bilmeyenler oluyor bazen. İlla yaptıracaksınız değil mi? Du du du du du’lu şarkı var ya, o işte.
17 Temmuz 1975 doğumlu, Finlandiyalı DJ ve yapımcı. Yeap. Geçtiğimiz günlerde doğum günüydü. Keşke o zaman çekseydik bölümü ama başaramadık. Geçmiş doğum günün kutlu olsun abi.
Müzikle ilgilenmeye, Turku Polytechnic ya da yeni adıyla Turku University of Applied Sciences’ta öğrenciyken başlıyor. Bilgisayarındaki tracker yazılımları kullanarak bir şeyler ortaya koymaya çalışıyor. Tracker yazılımlar ile ilgili birkaç gerekli detay verelim. Farklı kanallara konumlandırılmış müzik notaları ya da sample sesler diyelim, bir zaman çizelgesi üzerine yerleştiriliyor bu yazılımlarda. Küçük küçük sesler sıralanıyor bir nevi. Sesleri kesme, seslere efekt ekleme gibi işler yapabiliyorsunuz bu yazılımlarla. Bu ismin geldiği yer de ilginç. Karsten Obarski tarafından yazılan ve 1987 yılında Commodore Amiga için çıkan bir yazılım var, Ultimate Soundtracker. Bu program, bu işler için kullanılan ilk program. Devamında bu amaç için çıkarılan programlar da bu nedenle “tracker” olarak anılıyor. Gerekli detay.
Sonrasında, müziğe olan ilgisi fazlasıyla artıyor. Daha farklı, daha ciddi yapım tekniklerine yönelmeye başlıyor. Bir sınıf arkadaşının partisinde, Leila K’den “Rude Boy” şarkısını birkaç kez üst üste çalıyor. Hâl böyle olunca, “Rude Boy” lakabını alıyor. Sonrasında bu isim “Darude”a evriliyor.
90’lı yıllarda trance ve house müzikler yapıyor Virtanen. 97 yılına gelindiğinde, radyolar için vs. demolar çıkarıyor. Hatta kendi şarkılarını o yıllarda MP3.com’a yüklüyor. Yani müziğini tanıtmak için internette paylaşma durumunun öncülerinden de aynı zamanda.
1999 yılında ise, Jaakko Salovaara’yı yani JS16’i dinlerken aklına geliyor. Elindeki şarkıyı, bu arkadaşa vermek istiyor dinlemesi için. CD’de bir tane şarkı var. Henüz bir adı yok şarkının. En sevdiğimiz şekli işte. Untitled ya da track 1 falan. 1 hafta sonra haber geliyor Virtanen’e. Jaakko diyor ki, birlikte çalışmak ister misin? Sonra da JS16’in 16 inch Records şirketiyle anlaşıyor. Jaakko, Darude’un yapımcısı oluyor. Sürecin devamında bir single çıkıyor piyasaya. İşte o single da Sandstorm.
JS16 ile ilgili de bir gerekli detay vereyim. Bomfunk MC’s’in meşhur şarkısı var bir tane. Bilirsiniz. Freestyler. Aklımızı alıyordu küçükken. O şarkının da yapımcısı aynı zamanda.
Sash!, Scooter, Faithless, Antiloop gibi isimleri dinliyor Darude o dönemde. Scooter’ın How Much is the Fish şarkısını biliyorum mesela, iyidir. Faithless’ın da bir şarkısı var bence hepimiz biliyoruz. Insomnia. Baya iyidir. Club’larda bunları dinliyor, sabahına eve gelip bilgisayarın başına geçiyor ve yakaladığı ilhamla müzik yapmaya başlıyor.
Sandstorm çıktıktan sonra yıkıyor ortalığı tabii. Fin Dans listelerinde 17 hafta üst üste birinci kalıyor. Haziran 2000’de, Birleşik Krallık’ta yayınlanıyor. Birleşik Krallık single listesinde 3 numaraya çıkıyor. Tüm dünyada 2 milyon satış yakalıyor Sandstorm. Tüm bunlar olurken, Darude hâlâ öğrenci. Apple Store’da da part time çalışıyor falan. Ama bir yandan da listeleri kasıp kavuran single’ı var. Bu benim hep yapmak istediğim şeylerden biriydi mesela öğrenciyken. Ama belli ki Darude’un yeteneğinden ve daha da önemlisi adanmışlığından bende eser yok.
Reddit’teki yorumlarına dayanarak konuşuyorum. Sandstorm’u yaparken P2, Cubase VST 32, Fast Tracker 2, ReBirth, Korg TR-Rack kullanıyor. Sonrasında JS16 ile stüdyoya girdiklerinde ise Cubase Atari ST1024, Ensoniq ASR-10 sampler, Roland JP8080, NordLead2, Roland JV2080, Ensoniq DP4, Mackie 24/8 ve Behringer rack compressor kullanıyor. İlginç olan şu. Bir kere zaten Atari dediği anda beni yakaladı ama. Adama soru soruluyor neler kullandın diye. Verdiği cevap bu. Bu cevabı, şarkıyı çıkardıktan 15 yıl sonra veriyor. Müthiş bir şey bence.
Şarkının klibini YouTube’da bulabilirsiniz. 232 milyondan fazla izlenmesi var. Bu klip, Amerika’da MTV kanalında yayınlanan ilk Fin müzik klibi oluyor.
İkinci single’ı Feel the Beat’de benzer şekilde listelerde başı çekiyor. Finlandiya’da 2 hafta 1 numarada kalıyor. Birleşik Krallık’ta ise 5 numaraya çıkıyor. Bu single’lar ve devamında gelen albümlerle birlikte Darude; İsveç, Amerika, Kanada gibi pek çok farklı ülkede de listelerde üst sıralara tırmanıyor. Takip eden yıllarda dünya turları başlıyor. Pek çok festivalde de sahne alıyor.
Sandstorm, pek çok yerde kullanılıyor. Filmlerde, spor müsabakalarında, Nike reklamlarında vs.
Sonra bu Twitch yayınlarında falan kullanılmaya başlanıyor şarkı. Yıllar sonra yani. Bir furya başlıyor. Ne zaman biri bir şarkının adını sorsa, herkes gelip “Darude – Sandstorm” demeye başlıyor. Şarkı tekrar patlıyor o dönemde. Yeter mi? Yetmez tabii. YouTube, 1 Nisan 2015’te bir şaka hazırlıyor. Herhangi bir şarkıyı aradığınızda, arama sonuçlarında “Did you mean Darude Sandstorm?” ifadesi çıkıyor. Videolarda da bu hani kaliteyi ayarlama, tam ekran yapma butonları falan var ya sağ altta. Oraya bir müzik notası koyuyorlar. Siz videoyu izlerken o düğmeye bastığınızda Darude – Sandstorm çalıyor video oynatılırken.
2015’te, Darude’un Moments albümündeki şarkılardan bir müzik kiti yapılıyor. Nerede? Counter-Strike: Global Offensive oyununda. Yaa işte, bende var bu Darude Moments müzik kiti. Hem de Stat Trak özellikli. Aşırı derecede hoşuma gitti bu müzik kiti.
Veee. Kapatmadan önce son bir şey daha söyleyelim. Instagram hesabımda bir fotoğraf paylaştım ben. 3 Aralık 2016’da. O aralar bir furya vardı ya hani “Keep calm and bilmem ne” diye. Ben de “Keep Calm and Darude” diye bir fotoğraf paylaştım. 2-3 kişi beğendi sadece. Ama beğenenlerden biri Darude’un kendisi işte. İnanmayanlar açsın baksın.
Anlattıklarımın bazıları bildiğim şeylerdi. Bazılarını oturdum araştırdım tabii. Seviyorum bu adamı. Sizlere de anlatmak istedim. Neden seviyorum? Çünkü kafaya koymuş işte. Taso Mafyası bölümünde, bilgisayarı kafaya koyduğumdan bahsetmiştim. Bu kardeşim de müziği koymuş kafasına. Ben de orta okul yıllarımda mix’ler yapardım. Lise yıllardımda inceden bir şeyler üretmeye başlamıştım. Sonra radyocu oldum. Şimdi buralardayız. Ben de seviyordum ama beceremedim. Darude bunu başardı. Yani burada lütfen Darude ile kendimi kıyasladığım gibi bir saçma düşünce oluşmasın zihinlerde. Burada anlatmaya çalıştığım şey, geldiği noktadan dolayı ona fazlasıyla saygı gösterdiğim.
Kendinize çok iyi bakın. Bir sonraki bölüme kadar Darude’lamayı ihmal etmeyin. Hoşça kalın.
Şu ana kadar 1 yorum